Вести

Председник Вучић: Сви смо пролазни само је Србија вечна

Ако покушавате да постигнете компромис и видите да је немогуће и другог излаза немате, онда морате и време да купујете, и то је боље него да се одрекнете онога чега не можете и не смете да се одрекнете, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић обраћајући се на свечаној академији поводом 182. годишњице Српске академије наука и уметности (САНУ).

Председник Вучић је у свом говору рекао да се плаши да ће следећа година, када се очекују и избори у многим државама света, бити много тежа и лошија за цео свет, па и за Србију.

"Плашим се да нам та година доноси много више сукоба, много више немира него што је донела претходна и ова 2023. година. Када то кажем, мислим и на сваку врсту угрожености нашег народа на Косову и Метохији, али и у Републици Српској и у многим другим деловима нашег региона", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је од изузетног значаја да сваког дана, слушајући различите ставове, различита мишљења, дођемо до заједничког именитеља како да своју слободу, како да своју земљу и будућност уопште сачувамо.

"Када говорим о свим овим изборима, говорим зато што знам да нико никоме неће да попусти, јер у савременом свету и ери друштвених мрежа попуштања нема. Нико нигде никоме да попусти неће. Компромис је постала одвратна реч. Чак поштовање других и другачијих ставова готово да више не постоји у савременом свету", рекао је председник Вучић.

Како је додао председник Вучић, "наш излаз јесте да се инсистира на компромисним решењима иако знамо да их неће бити".

"Иако знамо да их ни други, а ни они који би да одређују судбину света не желе. Неки кажу лоше је да купујете време. Лоше је ако нисте покушали пре тога да постигнете компромис. Ако покушавате да постигнете компромис и видите да је немогуће и другог излаза немате, онда морате и време да купујете. И то је боље него да се одрекнете онога чега не можете и не смете да се одрекнете", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је безброј пута имао дилеме на дневном, недељном, месечном нивоу како и на који начин да води националну и државну политику.

"И данас са сигурношћу могу да кажем без обзира на тежину проблема са којима се суочавамо, на величину и снагу притисака који ће бити само већи у наредном периоду да увек морамо да тежимо компромису, али да не смемо да се одрекнемо онога што је наше, не смемо да се одрекнемо ни међународног јавног права, ни наше територије, ни нашег народа", истакао је председник Вучић.

Чак и да то учинимо уз сва обећања које нам изговарају готово свакодневно, уз све лепе приче које су примамљиве, атрактивне, а на крају увек буду само шарена лажа, "ми не бисмо добили ама баш ништа", додао је председник Вучић.

"Чак ни на тактичком, а камоли на стратешком нивоу. Зато сам сигуран да је за нашу земљу важно да чувамо оно што припада нашој земљи, да покушамо да сачувамо мир, па понекад испод камена и да се сакријемо да не угрозимо будућност наше земље, али да чекамо повољну прилику у правом смислу те речи да са истином и правдом изађемо пред свет и да за то добијемо поштовање света", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да очекује да следећа година буде најтежа у нашој савременој историји, али и верује да ће се велики део потешкоћа и проблема завршити.

Говорећи о САНУ, председник Вучић рекао је да ће држава помоћи у финансијском смислу у подизању лествице културно-образовне вертикале.

"Хвала вам што ћете прихватити подршку српске државе у обнови изградње Српске академије науке и уметности која ће бити хитно покренута", рекао је председник Вучић и истакао да држава улаже у науку и културу.

Држава жели да сачува наслеђе, али и будућности кроз изградњу био кампова, научно-технолошких кампова и свега онога што ће на сваки начин да допринесе запошљавању људи, привлачењу инвестиција и бољем животу обичних грађана.

Председник Вучић честитао је САНУ 182. годишњицу и истакао да она има непролазан значај у историји нашег народа.

"Сви ми који се бавимо неким другим пословима, смо увек пролазни и у дневном и у историјском смислу. А оно што јесте непролазно, оно што јесте вечно за наш народ и за наше грађане, увек су само Српска академија наука и уметности, Српска православна црква и наша српска држава", рекао је председник Вучић на свечаности у САНУ.

Председник Вучић истакао је да му је изузетна част да може да говори на том скупу и честитао академицима који су данас добили медаље.

"С времена на време, у ретким интервалима, велики дух походи земљу да би саопштио тајну која ће унапредити човечанство. Он одабира најспособнијег, најзаслужнијег и шапуће му тајну нову. Као блесак светлости, драгоцено знање долази. Кад ухвати скривено значење, срећник види магичну промену. Чуда које он види, мада удаљена времену, десиће се. Он то зна, нема ни трунке сумње. У његовом уму, у сваком влакну тела он осећа. То је велика идеја", подсетио је председник Вучић како је некад говорио Никола Тесла.

Председник Вучић рекао је да је тај велики дух открића о којем говори Тесла је руководио осниваче Друштва српске словесности из које је настала САНУ.

"Откриће под сводовима овог узвишеног дома, даје нам моћ да врло јасно чујемо снажне ноте Исидоре Жебељан окупане у раскошним бојама које сунце даје витражима Младена Србиновић. Кроз мисли, чини ми се свакоме Србину прођу духовитости којима су нас почастили, али и озбиљности, Матија Бећковић и Душан Ковачевић, неки од њих наизуст зна цело српство", рекао је председник Вучић.

Како је навео председник Вучић, Французи чланове своје академије сматрају бесмртницима, стављајући њихово дело високо изнад њихових земаљских живота.

"Тако, иако то не умемо увек да покажемо, духовно је високо изнад материјалног и овде код нас. Ово је наш храм науке и уметности. Ви сте ти врховни свештеници. И зато потпуно разумем бившег председника данашњег лауреата, академика Владимира С. Костића када каже да је Иво Андрић још увек члан Српске академије. Чланови САНУ су и данас нобеловци Александар Солжењицин, Чеслав Милош, академици су и Пупин и Миланковић и Мендељејев. Густав Флобер, као што знате, писао је тешко, а свој опус назвао је потрагом за тачном речи", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је речник САНУ најкомплетнији и најобимнији речник српског језика.

"Тражећи у њему своје тачне речи којима бих вам се обратио, схватио сам да мој задатак не само да није лак, већ је и апсолутно немогућ. Како са говорнице са које је некада своју приступну беседу читао Милорад Павић, могу себе да сматрам кадрим да прочитам нешто што сам написао. Како у кући коју један Петер Хандке сматра за своју, имам право да узмем реч. Како да говорим о историји на истом месту где је велики Екмечић. Како да о уметности зборим у згради у коју је излагао један Оташевић", рекао је председник Вучић.

"И сада неће на изненађење многих наступити словенска антитеза нити изливи лажне скромности. Моја скрушеност пред духом нашег великана ствар је и васпитања и најискренија осећања, поштовања и пијетета према делу оних којој је већини нас смртника недостижно. Дозволите ми да уместо тих речи само у неколико реченица, помало профаним, обичним, можда и јефтиним, укажем на проблеме са којима се данас суочавамо и са којима ћемо се тек суочавати", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг