Вести

Председник Вучић: Тектонске промене догодиле су се на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се у недељу на Косову и Метохији није само догодио недвосмислени пораз Аљбина Куртија и његовог режима већ и тектонске промене на Косову и Метохији.

"Ово што се јуче догодило је много више од тога, српски народ је јуче показао да тражи потпуно другачији приступ, пре свега, међународне заједнице, мислим на западне силе - тражи веће поштовање и стварни дијалог, а не наметање решења", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да неће изнети само анализу, како је рекао, некаквих изборних резултата, већ анализу тектонских промена које су се јуче догодиле на Косову и Метохији.

Председник Вучић изјавио је да је на изборе у четири општине на северу Косова и Метохије изашао значајно мањи број Албанаца него 2021. године и запитао - да ли смо ми то малтретирали Албанце или се то нешто друго догодило.

Председник Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је у бирачки списак од 2023. године уписано 1.345 лица више него пре две године, тачније укупно 45.095 лица.

Како је рекао, на изборе је изашло 13 Срба, при чему је двоје њих рекло да су грешком изашли.

"Тих 13 је 0,029 процената гласова. Ниједан Србин није изашао у Зубином Потоку, изашли су само Албанци из насеља у овој општини: У Косовској Митровици двоје, Лепосавићу седам и у Звечану четворо", рекао је председник Вучић.

Како је навео, избори су одржани тако што је гласање било распоређено у 13 контејнера и да је на њима учествовало девет албанских и један српски кандидат, која је дошла и отишла са биралишта у пратњи "Куртијеве полиције".

"На бирачком месту у селу Липљан у Звечану, члан бирачког одбора, Албанац појавио се са тетоважом УЧК. То место је посетио и швајцарски амбасадор Томас Кели, ваљда да се покаже како демократски и у миру, захваљујући ангажману приштинских власти то протиче", рекао је председник Вучић.

Додао је да на више бирачких места - чак шест од 13, нико није гласао - два у Зубином Потоку, три у Звечану и једном у Лепосавићу.

"Куртијев кандидат у Косовској Митровици освојио је 519, а 2021. године имао је 1.56 гласова, значи више него дупло мање. Сви контролори били су чланови две породице", рекао је председник Вучић.

Истиче и да ОЕБС и ЕУ нису пратили изборе јер, како је рекао, знају да Срби бојкотују.

"Нису имали времена да обиђу бирачка места из Канцеларије ЕУ и земаља Квинте, ваљда да не би видели неправилности", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да су резултати избора у четири општине на северу Косова и Метохије нова политичка реалност и оценио да је многи нису разумели.

''Ми ћемо у овој новој реалности морати да се понашамо другачије, а Курти то није разумео. Он мисли да са 400 гласова влада, са 400 гласова људи који и не живе у Митровици'', рекао је председник Вучић и додао да ако Курти ''буде имао свог гаулајтера, нико не тражи ништа од Срба после тога''.

Коментаришући изјаву портпарола ЕУ Петра Станоа да је потребно да се убрза дијалог између Срба са севера Косова и Метохије и приштинских власти, председник Вучић је рекао да Срби баш то неће.

''Срби су тражили да их чујете и саслушате. Тражили су да се не шаљу јединице за малтретирање, тражили четири базе на северу... Кад су ставили барикаде, мислили сте да су то докони људи који малтретирају поштене Албанце. Нисте разумели поруку српског народа од јуче. Порука је да се њихов глас чује и да их саслушате'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да су ту поруку разумели "појединци у америчкој администрацији".

Председник Вучић је навео да Срби не желе да се врате у приштинске институције, како би "окупација била што видљивија", и како она не би добила на легитимитету.

"Ја ћу их молити да се врате када формирате Заједницу српских општина и повучете специјалце. Десет година нисте хтели да чујете Србе. Шест година сте нас лагали, зато нисам ни потписао ништа. Тражите да вас подржимо у Савету Европе, е па нећемо", рекао је председник Вучић.

Додао је да Србија мора да води рачуна о свом политичком окружењу и европском путу, како би економски опстала и чувала Србе на Косову и Метохији.

"То је велики и компликован проблем за нас у Београду, али ћемо наредних дана радити на томе на који начин да најбоље заштитимо интересе и вољу Срба исказану на овако моћан и снажан начин Европи и свету'', закључио је председник Вучић.

Председник Вучић оценио је да су косовски Срби одлуком да не изађу на изборе показали одлучност и нагласио да је 99,7 одсто њих референдумски, плебисцитарно показало у којој земљи живе и кога неће на северу Косова и Метохије.

Уз све то, целом свету су, како је председник Вучић навео, послали поруку да суштинског дијалога нема, да не разговарамо и да добијамо наметнуте папире.

"Наш народ јуче је референдумски, плебисцитарно рекао у којој земљи живи, кога неће на северу Косова и Метохије, јер су избори били за четири севернокосовске општине, али су и показали свету да ништа нису разумели, осим чињенице да никада сем себе никога нису хтели да слушају", рекао је председник Вучић на конференцији за новинаре након јучерашњих избора на којима је од укупно уписаних 45.095 Срба у бирачки списак изашло 13, а што је, како је нагласио, показало неколико добрих ствари, али и неколико које су тешке за нас у будућности, а о којима ћемо морати да водимо више рачуна него до сада.

Показали су, како је нагласио, и изборни дебакл Куртија и Квинте, свих оних који су га храбрили и себе лагали да је проблем у Београду и криминалним српским организацијама и да ако им обезбеде довољно полицијско присуство и подршку света излазност ће бити огромна.

"Надам се да ће неку лекцију научити из тога, јер сам сигуран да ћемо ми мало дубље и суштински успети да сагледамо резултате тог једногласног плебисцитарног опредељења које нема везе са политичким странкама, ни са нама овде већ са јасном и недвосмисленом жељом нашег народа да буде свој на своме, да опстане на својим огњиштима и да чува своју Србију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да су Срби поново показали одлучност.

"Такав проценат 99,7 одсто не постоји нигде. Говори да су Срби још одлучнији, не само да неће да учествују у Куртијевим изборима, да им власт није важна, да им је отаџбина много важнија, јасно су упрли прстом да их нико није слушао са Запада, а да их и ми у Београду понекад нисмо довољно разумели у колико тешкој позицији се налазе, јер водећи рачуна о грађанима и Београда и Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Панчева, Зрењанина, Крушевца, некада нисмо имали довољно времена да чујемо њихове проблеме и муке", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је при томе двоје Срба грешком изашло на изборе, јер није имало ТВ па није било информисано, што је 0,029 посто, а изашло је и 449 Албанаца мање него 2021. године.

Према његовим речима, то је историјски резултат, јер се никада нешто слично није десило на европском тлу од завршетка Другог светског рата.

"Буквално нико није изашао", рекао је председник Вучић.

"Избори су показали огромно јединство српског народа, дисциплину и одговорност Срба каква није виђена у савременој историји нашег народа. Срби су се понашали не само национално свесно, савесно и одговорно већ као веома снажан народ који зна под каквим је притисцима, са каквим се претњама суочава, али и народ који је био спреман да покаже огромну одлучност да се супротстави окупационим гаулајтерима", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да на том нивоу на коме су се Срби изјаснили многи који су се борили за своја права, за своје земље нису могли да ураде тако и тако дисциплиновано.

"Чак и ако се сетите онога што су Албанци урадили пре 30 година, никада нико тако одговорно и организовано као наш народ, коме то није било својсветно, није то урадио", рекао је председник Вучић.

Грађани севера који су тек у послеподневним сатима изашли на улице показали су, како је навео, "ту смо - само за вас не постојимо, јер никада нико није хтео да нас чује".

Поручили су и како је председник Вучић навео, "сада видите колико нас је и нико неће да учествује у циркусу који сте организовали".

"Једна од најзначајнијих порука и нама и целом свету могла би да буде да суштински дијалога нема, не разговарамо, добијамо наметнуте папире, који увек морају да иду у прилог Пишитни, јер је Квинта та која подржава независно Косово", рекао је председник Вучић и додао да када међународној заједници говорите да се нешто дешава на Косову и Метохији, да се нешто прелама у срцима и главама људи, кажу да је то Вучић наредио.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк