Вести

Председник Вучић: Трудим се да сачувамо и наш народ и мир

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је тзв. косовска полиција започела сукоб, а не НАТО и најавио је да ће сутра ићи да посети Драгишу Гаљка који је повређен током нереда на северу Косова и Метохије и упуцан иако ништа није био крив.

"На снимцима се не показује тренутак где се види ко је започео тај сукоб, а започела га је косовска полиција, а не НАТО. Ја сам мислио да је НАТО извлачио Србе, не, косовска полиција иза леђа НАТО је извлачила Србе, покушавала и Игора Симића, као и ову двојицу момака Радоша Петровића и овог другога, за ноге и пребацила их на своју страну, који ни у каквим нередима нису учестовали, и обојица су у притвору", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је косовска полиција пуцала и на Драгишу Гаљка.

"Знају сви на западу да је Приштина крива и Курти, али ми од тога немамо ништа, јер они стратешки, што Курти зна, да шта год да уради, Американци, Енглези и Немци чврсто, а остали мало мање, али биће за то да мора да се чува тзв. косовска независност и територијални интегритет, да се не дозволи да се врати до 1.000 српских војника и полицајаца на Косово и Метохију и да се не дозволи ни формирање широке аутономије за Србе на Косову и Метохији, већ то мора да буде нека невладина организација или НВО плус за Заједницу српских општина и то је то, а за све остало крива је Србија", рекао је председник Вучић.

Напоменуо је да је Гаљак педесетогодишњак који има и унуку.

"Могао је да буде убијен, много је крварио, борили су му се за живота једина слика која је отишла јесте како су повређени НАТО војници од песница и од једног молотовљевог коктела", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је сада јасно да су Албанци криви и да је то било веома лако предвидети и без обавештајних података.

Сви смо знали, чак и у западним амбасадама овде, додао је председник Вучић.

Европска унија је опет изашла са саопштењем у коме позивају обе стране, а Срби да изађу на изборе и добију шта, запитао је председник Вучић.

Поручио је да за формирање Заједнице српских општина нису потребни никакви експерти нити да се ради на томе, пошто је то већ одавно договорено и потписано.

Свакога дана може да дође до ескалације сукоба на Косову и Метохији, додао је председник Вучић и истакао да Курти машта о рату и да буде "Зеленски".

Председник Вучић је изјавио да је на самиту у Кишињеву у Молдавији разговарао са 38 европских званичника, од чега је било 14 билатералних састанака.

"Говорио сам са 38 европских председника и премијера, плус европским званичницима. Говорио сам и са Зеленским, у четири минута, био је то коректан разговор. После сат времена добијам поруку, питају људи - што се рукујеш са њим? А они други ћуте. Шта год да урадиш, неко ће користити нешто што мисли да је лоше да би те напао", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да, "у ери друштвених мрежа", постоје два екстремна крила, и да у таквој ситуацији "нормалност остаје огољена", и да је, како је рекао, дозвољено све, осим да будете нормални.

"Да ли је требало да се не рукујем са председником земље која не признаје "Косово"? Никад са Украјином нисмо били непријатељи", рекао је председник Вучић и додао да Зеленски од њега није тражио да Србија уведе санкције Русији, већ да су разговарали о другим стварима.

Председник Вучић је поручио да тајкуни неће управљати земљом док је он председник и да ће се, како је рекао, и жив и мртав борити против оних који су за насиље и који руше Србију.

“Никада ме неће уплашити јер сам храбрији од свих који се овако понашају”, рекао је председник Вучић.

Говорећи о РЕМ-у, и да Оливера Зекић једва чека да се распусти РЕМ и да је сваки дан нападају, он се запитао:

“Шта у ствари хоћете? Да би један тајкун могао да добије мало више пара, и да пороби Србију. Он седам година умањује и урушава Србију на сваки начин, да би добио мало пара”, рекао је председник Вучић на ТВ Прва.

Потом је водитељка прочитала одлуку независног органа из Луксембруга који је донео опомену и укор ТВ Н1, пошто је та телевизија регистрована у тој земљи и не подлеже домаћим законима.

У одлуци, како је рекла, се каже да је у емисији "Јунаци доба злог" у којој је премијерка Ану Брнабић упоређена са благајником у нацистичком логору, пише да слобода говора не може да служи да се користе тешки и увредљиви изрази и да је ТВ Н1 релативизовала Холокауст.

“Ја сам Хитлер, она је благајник, то је то. Ја знам да ће ово много људи да кажу супер коначно је правда стигла и да нема везе са професионалношћу. Па то зна сваки човек. Јасно је да су генератор мржње. То једино раде све време”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је објављена још једна карикатура на којој је он приказан као Хитлер.

“И они су пристојни, а ми смо насилници”, упитао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће покрет, чије формирање најављује, бити прилика за нови замах и енергију и да није замена за Српску напредну странку, која је, како је рекао, најозбиљнија, најодговорнија и најбоља политичка организација у Србији са највећим бројем добрих људи за коју не постоји замена.

"То је моја друга кућа, 15 година сам у СНС-у. И сада сам у СНС-у, али нисам више председник. Што је потпуно нормално. У демократским партијама то тако функционише. Не морате увек да некоме скидате главу. Него се договарате и то урадите на цивилизован начин", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је СНС мотор развоја друштва и да је то партија која је изградила Србију, подигла болнице, изградила школе, мостове, пруге.

"СНС је направила да извоз нашег ИТ сектора са 2,5 одсто у БДП-у дође до 10,5 одсто. СНС је успео да обезбеди да имамо стабилне јавне финансије. Да имамо чврсту валуту. Да промени лице Србије", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће бити члан иницијативног одбора покрета који ће бити формиран, да верује да ће СНС колективно приступити покрету, али да ће му приступити и многи људи који нису чланови СНС-а.

"Желим да тај покрет добије једну велику ширину, пристојних и нормалних људи који су у стању да разговарају. А не да прете и вређају. Али са друге стране да прихвате и тешку аргументацију и да одговоре, али на пристојан начин. Да не навијају за Куртија само зато што виче на Вучића", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ће из политике отићи сам, када донесе ту одлуку, и да га они који немају политику ни програм, већ само желе да га склоне - неће победити.

"Пријатељима ћу помоћи пре тога, и онима за које сматрам да могу да очувају Србију на сигурном путу, да могу да победе у још једном политичком циклусу. И после тога за мене неће бити учешћа на изборима", рекао је председник Вучић.

Навео је да је важно знати када је крај и тада отићи.

Додао је да је сигуран да рејтинг СНС-а неће пасти на 26 одсто, коментаришући своју ранију изјаву да ће дати оставку ако подршка падне испод тог броја.

"Неће се тако нешто десити, видео сам најновија истраживања. То ће зависити од моје одлуке и процене, када не буде било опасности за Србију. Када људи знају да их води сигурна рука, да неко брине о њима, то је мој посао. То ћу наставити да радим још ове четири године, после тога неко други долази на моје место, и ја ћу му са радошћу препустити у неком другом периоду", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Прва