Вести

Председник Вучић: У Србији ће у 57 од 59 породилишта бити урађено све ново

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се воде преговори са једним великим немачким инвеститором, чије име још не сме да открије, који би у Врању инвестирао 200 милиона евра и запослио око 1.500 људи.

"Водимо преговоре са једним великим немачким инвеститором, још не смем име да кажем, јер водимо преговоре за огромну инвестицију, до сада апсолутно највећу у Врању, од преко 200 милиона евра и која предвиђа запошљавање око 1.500 радника", рекао је председник Вучић током обиласка гинеколошко-акушерског одељења које се реконструише у оквиру радова на реконструкцији Опште болнице у Врању.

Председник Вучић претходно је питао жене шта држава може да уради како би било више деце у Врању и како би ове године било више од 1.249 рођених беба, колико је било у 2023. години.

Председник Вучић истакао је да држава може да помогне да буде више радних места.

Председник Вучић нагласио је да немачке компаније увек долазе у Србију да остану дуго да послују.

Председник Вучић нагласио је да је реч о гринфилд инвестицији, што значи да неће ући у неки стари објекат, већ ће уложити свој новац у изградњу потпуно нових капацитета.

У наредних годину дана и Врање и Лесковац добиће реконструисане болнице

Председник Вучић рекао је да ће у наредних годину дана бити реконструисане Опште болнице у Врању и Лесковцу и оценио да ће тако Пчињски и Јабланички округ добити потпуно нове болнице.

"Болницу (у Врању) смо радили по истом принципу као у Лесковцу. Дакле, да она ради, а да можемо да је обновимо целу и да можемо да урадимо целу, да буде потпуно нова", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће Општа болница у Врању после 50 година добити реконструисано породилиште и одељење гинекологије.

Председник Вучић рекао је да је највећи изазов у изградњи и обнови болница проналазак финансијских средстава, брзина којом се пројекат завршава, као и обезбеђење локацијских услова.

Председник Вучић рекао је, говорећи о испоруци нових медицинских апарата, да у Врање стиже магнетна резонанца, али да је потребно да се испуни један технички услов.

"Само морам да проверим који је тај технички услов. Морамо да донесемо неку одлуку и стиже магнет и овде у Врање. Просторија је опремљена у оквиру реконструкције", рекао је председник Вучић.

Општа болница у Врању има три скенера, мамограф и нове ултразвук апарате, а сви ангажовани здравствени радници су, после пандемије ковида, добили стални радни однос, укупно око 170 младих.

Председник Вучић поновио је да ће до краја године, евентуално у јануару, и у Лесковцу бити отворена реконструисана болница, а када је реконструкција нишког породилишта у питању, навео је да за то постоје две могућности.

"Или ћемо да градимо потпуно ново породилиште или реконструкција старог. Сад ћемо да пошаљемо експерте из Београда и да видимо шта је боље, не шта је јефтиније, већ шта је боље за Ниш и Нишлије, пошто је породилиште у Нишу у лошем стању. Али ни у Београду није много боље", рекао је председник Вучић и најавио да ће Влада пробати до 2027. године да изгради или реконструише 57 породилишта у Србији.

Председник Вучић навео је да има максимално поверење у српске лекаре, медицинске сестре и бабице.

"Увек има део оних који не воде рачуна, за то постоје закони. Али ти људи који раде са вама обављају најтежи посао, најважнији посао и ја знам колико и рада, енергије, труда и колико то пажње захтева и само да вам се захвалим на томе" поручио је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је и највећу немачку инвестицију до сада у Врању, нову болницу у Кикинди и Лозници, као и обнову две школе у Бујановцу, као и једну у Лучанима, коју похађају готово само албанска деца.

"Жалили су се да им кров прокишњава, али нећемо средити само кров, све ћемо да променимо и за албанску децу. Ово је њихова држава, наша држава, наша земља, свих нас, тако да не правимо разлику по том питању", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да ће након реконструкције гинеколошко-акушерског одељења у оквиру Опште болнице у Врању бити реконструисана спортска хала као и Основна школа "Доситеј Обрадовић" чија ће реконструкција коштати 550 милиона динара.

"Као што смо ни из чега радили КЦ у Нишу па га направили онако лепим, као што смо радили Клинички центар Србије, као што и Клиничком центру Војводина нови део даје посебну снагу и нарочито је значајан, тако ћемо и овде гледати да урадимо све ново, па да видимо како и на који начин и за шта да искористимо тај простор и старе зграде", рекао је председник Вучић.

Са оваквом болницом у Врању и људи у Врању виде да град изгледа другачије, рекао је председник Вучић и додао да ће бити урађен и дечији диспанзер и то је још четири милиона евра.

"Онда на западу завршавате од Лознице, у Ужицу градите Клинички центар који ће нас коштати 90 милиона евра, на југозападу Клиничко-болнички центар у Новом Пазару чија инвестиција износи 75 милиона евра", рекао је председник Вучић и додао је да је то огроман новац само за здравство.

Председник Вучић навео је да је поред Врања, много новца уложено и у Владичин Хан, Сурдулицу и да ће се уложити и у Власину.

Србија је у здравство 2023. године уложила 4,4 милијарде евра

Председник Вучић изјавио је да је у здравство у 2023. години уложено укупно 4,4 милијарде евра.

Председник Вучић поручио је да је овај износ, одвојен само за улагање у здравствени систем, већи од буџета Републике Српске и Црне Горе заједно.

"Само да видите колико новца трошимо, не само за капитална улагање, већ и за лекаре, медицинске сестре, потрошни материјал, лечење наших грађана, које је бесплатно и доступно свима. Задовољан сам што је то тако, то говори о високој социјалној свести и значајној социјалној компоненти", навео је председник Вучић.

Председник Вучић објаснио је и да ће до краја ове године бити завршени и сви велики пројекти изградња болница на југу Србије - у Прокупљу, Врању и Лесковцу.

Председник Вучић прецизирао је да ће болница у Врању, коју је данас обишао, коштати око 27 милиона евра, док ће за болницу у Лесковцу бити потребно да се издвоји значајно више новца.

"У Лесковцу ће бити и више од 50 милиона са свом опремом. То су огромне паре, а немамо ми један Лесковац и једно Врање у Србији. Знате, мора неко размишљати и о Кикинди, Сомбору, Зрењанину, Вршцу, Панчеву, и свим другим местима и градовима у Србији. У Прокупљу правимо болницу од 35.000 квадрата", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се тиме држава брине за грађане који живе у делу земље који има нижи стандард и који су у константном дефициту.

"Дакле, Врање, Лесковац и Прокупље да још 300 година штеде, а не могу да штеде, јер имају дефицит сви, не би могли да направе ово. Да држава не улаже оно што се заради у другим деловима земље овде, никад не би изградили ништа. И то је начин да помогнемо Врању, Лесковцу, Прокупљу, дакле Топлици, Јабланици, Пчињском округу, да се они подижу. Да када дођу нове фабрике, могу сами да издвајају новац у будућности да у то улажу", рекао је председник Вучић и додао да је срећан због тога што су ове инвестиције дошле баш у поменуте округе.

Очекујем да од 1. маја крене исплата 500.000 динара за прво дете

Председник Вучић рекао је да очекује да ће исплата 500.000 динара државне помоћи за рођење првог детета почети од 1. маја.

"Биће нам потребан ребаланс буџета и то ће ићи од 1. маја. Видећемо да ова одлука ретроактивно важи од почетка године. Када одлука иде у корист народа онда можете да је донесете ретроактивно, иначе немате право, да не казнимо децу која су рођена 1. марта или 20. марта", рекао је председник Вучић.

На питање да ли ће одлука о помоћи утицати и на наталитет на Косову и Метохији, председник Вучић навео је да људи са Косова и Метохије знају колико је важно да чувају своје огњиште, као и да они желе да имају више деце.

"Али ако им ми са тим новцем помажемо да могу да набаве опрему за бебе, одећу за бебе и све друго, нама је то веома важно и добро је да смо ту", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да је на Косову и Метохији био позитиван природни прираштај међу Србима, али би било добро да је тако у свим другим срединама.

"Посебан проблем имамо у урбаним срединама, у селима то још некако и иде, слабије него раније али ипак много боље него у градским срединама. Када погледате врачарско становништво у Београду или Стари град то је на нивоу 1,3 или 1,35 стопа фертилитета, а наш је циљ 1,75 док је за 2,1 или 2,2 потребно за просту репродукцију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да је Косовско Поморавље једна од три области у Србији која има позитиван природни прираштај, да је на том плану неопходно радити и даље интензивно, али и да није лако увек утврдити параметре, бројеве и разлоге због којих постоје разлике у природном прираштају.

"Другачији су разлози зашто је у Новом Пазару какав јесте, али не може тако да се гледа, као ни повећање броја становника по одређеним местима. Ви бисте по томе рекли када анализирате број становника у Београду, да у Београду имамо уравнотежен прираштај, око 2,1 али не, најнижи је, или један од најнижих у Београду. Али долазе из других крајева деца да се рађају, кретања ка Београду из других места", рекао је председник Вучић.

У Новом Саду је много боље, додао је председник Вучић, због великог прилива крајишког становништва, који, како је рекао природно има нешто виши наталитет него староседелачко становништво.

"Не заборавите, нижа нам је фертилна база, ми сваке године, не због одласка људи већ због природног прираштаја губимо 35.000 људи. Толика нам је разлика између умрлих и новорођене деце. А током короне је било ужасно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је потребно да се ради на томе да се мотивишу млади људи и да ће сва новчана давања у малим срединама дати ефекат.

Косово и Меохија део територије Србије, српска амбасада у Приштини Свечљин ружан сан

Председник Вучић рекао је поводом изјаве министра привремених приштинских институција Џељаља Свечље да ће једини српски симбол у Приштини бити њена амбасада, да је Косово и Метохија део територије Србије, а да је српска амбасада у Приштини Свечљин ружан сан и ноћна мора.

"Могу да му кажем да је Косово и Метохија у складу са Резолуцијом 12 44 и Уставом наше земље део територије Републике Србије, тако је било, тако ће бити. Знате, то је та психоделична политика у којој уз подршку оних чију подршку не би смела да има, мисли да може да се иживљава над нашим народом. Трпео наш народ и горе дахије, али не до века", изјавио је председник Вучић на питање новинара да прокоментарише изјаву Свечље који је њега и Новака Ђоковића назвао фашистима и рекао да ће једини српски симбол у Приштини бити амбасада Србије.

Говорећи о року које су приштинске власти дале Србима, да до 15 часова уклоне шатор који се налази прекопута зграде Општине Лепосавић, председник Вучић навео је да ће из Београда пажљиво пратити ситуацију.

"Замислите велики проблем због шатора у којем се скупљају потписи за смену оних који су добили три одсто гласова. Толико, о како сами кажу, "најдемократскије познато" држави на свету", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише текст из америчких медија, у коме се тврди да амерички сенатор Боб Менендез узима новац од Албанаца, председник Вучић нагласио је да је Менендез човек који је годинама Србији правио највеће проблеме.

"Када покушате да одговорите и разговарате са њима увек наиђете на непробојни зид. И ви одмах знате да је у питању новац који је неко добио. Мислим да сам ја већ говорио о томе да је Менендез добијао новац од Албанаца и он је ухапшен, јер је примао тај новац противзаконито", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да када га нападају поједини страни политичари, то чине зато што им је плаћено.

"Нису сви такви, али ови који ништа не знају о нашем простору, који појма немају ни о чему, они су увек и по правилу такви. И шта ћемо сад, када се установило да је велики поборник, не само наших политичких противника, свих оних који мрзе Србију из региона, у ствари албански плаћеник. Сви ће да ћуте, да се праве да се ништа није десило и да заборавимо Боба Менендеза. А страшно много штете је начињено српском народу и српској држави", указао је председник Вучић.

Према његовим речима, сви напади на Србију имају за циљ да се не говори о енергији, ентузијазму и амбицији грађана Србије.

"Е не можете да победите тај план, ту амбицију, ту жељу и ту способност да јавне финансије држимо под контролом, да реиндустријализујемо земљу, да се боримо и да остварујемо све то што смо рекли", истакао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк