Вести

Председник Вучић: Винска визија Отвореног Балкана трећи по величини сајам у Европи

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се на другом сајму Винска визија Отвореног Балкана очекује између 30.000 и 50.000 посетилаца и да је овај сајам трећи по величини у Европи, после сајмова у Верони и Дизелдорфу.

Председник Вучић је у разговору са председником Републике Црне Горе Јаковом Милатовићем уочи церемоније отварања сајма рекао да је на сајму присутно око 40 излагача из Црне Горе, што је велики број за земљу те величине.

"Прошли пут су направили одличну промоцију свог вина Нота, то је добро вино. Поносан сам на српска вина која најбрже напредују. И црногорска вина добро напредују", рекао је председник Вучић и додао да када је реч о винима никога не можеш да превариш.

На тржишту аутомобила можеш да превариш, али код вина не, истакао је председник Вучић.

Милатовић је рекао да и Црна Гора бележи напредак у винарству захваљујући малим винаријама, али да су ипак "Плантаже 13. јул" њихово највеће богатство у том сектору.

Председник Вучић је додао да сматра да су вина у Србији ипак мало боља, али да се радује свим добрим винима, као што су и она из Италије и Француске која су стигла на београдски вински сајам.

Милатовић је рекао на то да се са председником Вучићем не слаже баш по свим питањима, али да се свакако по питању вина слажу.

"Дошао сам на позив председника Србије да дођем на сајам. Вино нас спаја без обзира на неке ситне разлике. Честитам (председнику) Вучићу на једној сјајној идеји и доброј организацији, а да ли ће се нека регионална интеграција звати Отворени Балкан или Берлински процес је мање важно. Важно је да сарађујемо и то је најважнија порука", нагласио је Милатовић.

Председник Вучић је на то приметио да у Берлину не воле оно чиме они не могу да управљају и да у инат он баш воли оно чиме ми управљамо.

Позивам све грађане Србије да дођу и виде величанствени сајам, поручио је председник Вучић.

Мале винарије носиоци развоја винске индустрије у Србији

Мале винарије су носиоци развоја винске индустрије Србије и оне су допринеле да се све више пију домаћа вина, изјавио је председник Вучић током обиласка другог међународног сајма "Винска визија Отвореног Балкана".

Председник Вучић је навео податак да Србија сада има 467 малих винарија и да је њихов број чак удесетостручен у односу на пре пет година.

"Ове мале винарије и наши храбри људи су носиоци развоја винске индустрије. Извозе и продају на домаћем тржишту и све се више продају њихова домаћа вина", нагласио је председник Вучић.

Неке од тих малих винарија, како је рекао, су у сиромашним деловима наше земље допринеле се да ти делови обогате на изврстан начин.

Председник Вучић је пожелео срећу и успех свим излагачима током обиласка њихових штандова и заједно дегустирао различите врсте вина током обиласка штандова заједно са председником Црне Горе и македонским премијером, Јаковом Милатовићем и Димитром Ковачевским.

Честитао је малим произвођачима на добрим производима и пожелео успех у наступу на сајму и иначе у послу.

Урадили смо невероватну ствар, Отворени Балкан афирмисана платформа мира

Председник Вучић изјавио је на свечаном отварању другог сајма Винска визија Отвореног Балкана у Београду да је готово невероватно шта је урађено за само годину дана и истакао да је иницијатива Отворени Балкан афирмисана платформа мира.

"Посебно ми је част што други пут отварамо винску манифестацију у Београду. Готово је невероватно шта смо урадили за годину дана. Захвалан сам на томе Димитру Ковачевском и бескрајној подршци коју су нам пружили и Северна Македонија и Албанија. Што се тиче Едија (Раме), он је био сигуран да му онакав видео нећемо пустити, зато је то све изговорио, али смо му, ипак, пустили све што је рекао. Тек толико да види колико је ово слободна и демократска земља. И ништа му нећемо одговарати. Чекаћемо га следеће године на винској манифестацији", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да просперитетан и стабилан Западни Балкан чини тржиште од 20 милиона потрошача.

"И неки су дошли овде да се боре и за то тржиште као што се ми боримо и за њихово тржиште. За нас је веома важно и за наше произвођаче да истакнемо њихову способност да сваке године у наредних пет година смање своје царинске трошкове за извоз својих вина и ракија у Кину, после потписаног уговора о слободној трговини", рекао је председник Вучић.

Како је навео, то ће српским винима дати огромну предност у односу на конкуренцију.

"Али, ми то можемо заједнички са нашим колегама из региона - да пронађемо начин да и њима помогнемо и да са нашим азијским партнерима договоримо заједнички приступ и том тржишту. Ми смо у претходне три године подигли нових 953 хектара винограда. Нисам задовољан, морамо и можемо да подижемо много више хектара винограда и ма колико се нама те субвенције чиниле велике, мораће да буду много веће", рекао је председник Вучић.

Додао је да и даље увозимо грожђе и то највише из Северне Македоније и других земаља региона.

Председник Вучић замолио је све људе из Београда и Србије да дођу да посете све хале Београдског сајма, да виде величанствена вина и виде шта су наши кувари у стању да ураде.

Како је рекао, сва наша деца из угоститељских школа у наредних четири дана посетиће Београдски сајам и много тога научити од оних који то најбоље знају у Европи и свету.

"Посебно ми је драго због чињенице што половина излагача је земаља чланица Отвореног Балкана и то 260 из Србије, чак 74 из Северне Македоније, што пропорционално броју становника представља свакако највећег излагача, чак већег и од саме Србије, 21 из Албаније. Ми смо, као три земље на највећем светском оцењивању вина у Лондону, у оквиру реномираног међународног такмичења "Decanter World Wine Awards", освојили чак седам златних, 60 сребрних и 82 бронзане медаље", навео је председник Вучић.

Додао је да су нам се многи произвођачи из света придружили ове године и посебно захвалио Италијанима који су донели мирис највећег светског сајма вина овде у Београд.

Председник Вучић рекао је да следеће године очекујемо још већи долазак италијанских винара, произвођача и трговаца.

"Ове године имамо чак шест пута више овлашћених купаца, што је веома значајно за винарије и Србије, Северне Македоније и Албаније. Преко 50 дестилерија је данас ту са нама. Ракија је незаобилазни сегмент балканске аутентичности, уврштена на УНЕСКО-ову листу заштите културног и историјског наслеђа", нагласио је председник Вучић.

"И заједно смо направили и један бољи резултат, вински путеви на нашим државама постају светска дестинација. Кроз иницијативу Отвореног Балкана имамо и видљиве резултате који се виде кроз бројеве. За 25 одсто је повећана размена трговине између Северне Македоније, Албаније и Србије. Размена са Србијом је премашила милијарду евра, што је највећа трговинска размена у протеклих 18 година између две државе. Само прошле године размена је повећана за 40 одсто, са Србијом је повећана на пример за 50 одсто", рекао је председник Вучић.

И само повећање сарадње има бенефите за компаније, грађане, државе и целокупно окружење, што бих рекао мој драги пријатељ Еди Рама, додао је председник Вучић.

Нагласио је да овај сајам вина није само обична сајамска манифестација, већ и могућност да наше компаније и наши професионалци покажу да смо са удруженим снагама ми стварни партнери за развој наших економија и јачање европске сарадње у региону.

"И драго ми је што данас, ове године, рушимо прошлогодишње бројеве и рекорде. На сајму вина ове године има преко 600 излагача, бројне винарије, дестилерије, гастрономске компаније из више од 28 држава. Ако је Лука могао да се похвали са највећим сајмом вина у Италији, сматрам да има озбиљну конкуренцију у овој винској визији коју ми правимо овде у Београду", рекао је председник Вучић.

За годину - две имаћемо боља вина од неколико земаља Европске уније у окружењу

На Београдском сајму отворен је други сајам вина Винска визија Отвореног Балкана, а председник Вучић поручио је да ће за годину - две моћи да се каже да Србија има боља вина од неколико земаља Европске уније у окружењу.

Председник Вучић захвалио је српским винарима који, како је рекао, најбрже напредују у овом делу света и оценио да "Wine Vision" боље изгледа него сајам у Италији.

"А за то су заслужни наши јунаци, наши хероји, обични људи који су се борили да ово направе, обични људи који су бринули о сваком штанду, дивни људи који су радили ноћу да ово уреде, да на свако место поставе и природну и вештачку лозу, да направе најбоље ентеријере свих ресторана, да уложе огроман труд у земљи која није традиционално винска, али постаје све више винска", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио је и пријатељима из региона, из Северне Македоније, јер, како је рекао, за њих је вино и живот, и сунце, и будућност, и прошлост, додајући да је то изузетна земља са изузетним винарима, а захвалио је и албанским и пријатељима из Црне Горе.

"Сви су добродошли и сви напредују по том питању. Сада брже напредујемо од неких околних земаља Европске уније, јер су њима смањили те фондове. Они воле да то раде само кад имају огромне фондове. А наши људи су ту препознали и љубав и шансу. И овај наш регион их сустиже и верујем да ћемо ми као земља већ за годину - две моћи да кажемо да од неколико земаља Европске уније у окружењу имамо боља вина. Не могу да кажем по квантитету, али по квалитету верујем да ћемо моћи да кажемо", рекао је председник Вучић.

Сајму вина присуствовао је и председник италијанске регије Венето Лука Заја, а председник Вучић га је позвао да помогне да следеће године на сајам дође и италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

"Живела нам Србија, нека живи Отворени Балкан", рекао је председник Вучић.

Сајам је званично отворен заједничком здравицом председника Вучића са лидерима из региона - председником Црне Горе Јаковом Милатовићем, македонским премијером Димитром Ковачевским, а учествовали су и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Народне Скупштине Републике Србије др Владимир Орлић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк