Вести

Председник Вучић: Живим за напредак Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је лаж да је на Видовдан косовска полиција натерала његовог сина Данила да скине мајцу са натписом "Предаја није опција", пошто је он то одбио да уради.

"Ни мајцу, ни спрску заставу, док је жив неће никоме да преда", нагласио је председник Вучић гостујући на ТВ Прва.

Истакао је да није тачно ни то да је Данило отишао на Косово и Метохију на Видовдан да би провоцирао, пошто тамо иде већ 13 година и никога није увредио нити било шта ружно урадио.

Председник Вучић је рекао да, ипак, Данило без обзира што су га заустављали на Косово и Метохију три пута тог дана, и хтели да понизе, није осетио ни најмање у односу на оно што Срби на северу Косова и Метохије доживљавају - бруталну тортуру, хапшења и шиканирање.

Председник Вучић је рекао да су му рекли да има пет минута да скине мајцу.

"Прво су рекли како га нису три пута заустављали, па смо им у видео формату доказали да су га заустављали три пута", рекао је председник Вучић и додао да су Данила први пут зауставили на излазу из Приштине према Грачаници и дуго га држали.

Други пут недалеко од Подујава, где је дошло до инцидента и трећи пут су га зауставили на Мердару, додао је председник Вучић.

Рекао је и да су га очито пратили од момента када је прошао прелаз и пратили са ким се све поздравио или руковао.

Они су рекли једанпут и још рекли да сам патолошки лажов, додао је председник Вучић.

Истакао је да су медији у региону са одушевљењем дочекали - лаж да је скинуо мајцу.

"Нису му скинули мајцу јер он то није желео да дозволи и било им је јасно да би без обзира што су уперили у њих пушке, дошло до веома озбиљног сукоба. Момци који су били са њим били су ненаоружани, али спремни да се супротставе чак и наоружаним нападачима, укључујући и мог сина, и они одустали су због тога", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да Данило није код себе имао никакве мапе, већ само носио мајцу коју носи скоро сваке године или сличну.

Дануло им је рекао да има само мајцу и да је голорука, као и момци који су били са њим и одбио да је скине, додао је председник Вучић.

Рекао је да би косовска полиција морала да га изубија да би му на силу скинула или поцепала, због чега су одустали јер су разумели да би то био велики скандал.

Председник Вучић је додао да Приштина не мисли да је та парола на мајци била провокација и истакао да у питању искључиво њихов безобразлук.

Председник Вучић изјавио је да је поносни отац који није рекао свом сину Данилу да иде на Косово и Метохију за Видовдан, већ је он ту одлуку донео сам, као и до сада.

"Рекао сам му да не иде, јер знам ко доле врши власт. Он је желео да оде, рекао је да ниједне године није пропустио, а иде од 2011. године. Схватио сам, чим су га први пут зауставили код Ајваље, пратили су га све време, тобож кришом, као деца се сакривају, за све то имамо документацију", рекао је председник Вучић.

"Тек када се Данило вратио, негде око поноћи, сам сазнао шта се тачно десило. Тај из РОСУ му каже - "ја сам за Куртија" - и држи пушку, он каже - "ја сам за Вучића и шта ћеш сад", навео је председник Вучић.

Додао је да је био срећан што је Данилу пало на памет да им каже "То је ваш председник". "Питају га за име оца - он каже Александар, то је мој тата и ваш председник", навео је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да је предвиђено да у првих шест месеци ове године буџет Србије буде у дефициту 95,7 милијарди динара, односно око 880 милиона евра, али имамо суфицит од 14,5 милијарди динара. То је сјајна вест због свих обећаних повећања плата за просветне и медицинске раднике, као и пензије, рекао је председник Вучић.

"Нама је било предвиђено да у првих шест месеци имамо дефицит 95,7 милијарди динара, негде око 880 милиона евра да нам буде дефицит то је Скупштина одобрила. Ми имамо 14,5 милијарди суфицит, имамо укупно негде око 120 милиона евра у плусу уместо 880 милиона у минусу. То нам је много бољи резултат од очекиваног и ово је добра вест за све оно што смо обећали пензионерима, просветним и медицинским радницима, значи да ћемо имати тај новац", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да ће се повећања од 5,5 одсто за просветне и медицинске раднике и неговатељице реализовати 1. септембра, као и најмање 10 одсто од 1. јануара, а када је реч о пензионерима, примања ће бити у 1.октобра повећана за 5,5 одсто и 14,6 одсто 1. јануара, што кумулативно износи више од 20 одсто.

"Имали смо повећање пензија, имали сте Швајцарску формулу 5,5 одсто, ванредну индексацију 9 одсто, затим 12,1 одсто па 5,5 одсто, па 14,6 одсто то вам је негде око 55 одсто кумулативно. То је највеће повећање пензија у историји, у две године, највеће повећање у историји Србије, од кад постоји Југославија и Србија", рекао је председник Вучић.

Што се инфлације тиче, председник Вучић је рекао да ће просечна за ову годину бити негде око 11 одсто, и да зато плате морају да иду преко тога, односно да ће ићи преко тога.

"Верујем да ће у децембру бити једноцифрена, Народна банка држи да ће бити 8 одсто, ја верујем да ће бити око 8,5 одсто у децембру. Пада сада, видите да нафта не расте, плашим се мало догађања у Опеку али нафта не расте, цене струје и гаса и ако расту, рашће минимално, питање да ли ће уопште. Цене хлеба и основних животних намирница као што видите стоје. Имамо проблема са високом ценом меса, али нико неће питати кланичаре да ли су задовољни ценама, пошто нико није задовољан ценама, да су цене ниже рекли би да убијамо странчарство", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да се сточарство у Србији "убија" јер захтева много рада, а људи воле да зараде више а раде мање, те да држава сада плаћа огромне субвенције некима који немају грло стоке, што нема никаквог смисла.

"Али шта да радите, не можете људе да натерате, то морате 365 дана да музете краве, 365 дана морате да водите рачуна и храните стоку сваки дан, нема по 15 пута на годишњи одмор и сити-брејк дестинације као што су многи у градовима научили, а сви се селе у градове, и крај приче“, рекао је председник Вучић.

У овом тренутку на рачуну Србије стоје 562 милијарде динара у свим валутама, нагласио је председник Вучић, односно пет милијарди евра, и истакао да када би дошли до тога да имамо милијарду евра, јавни дуг би био на нивоу 40 одсто, а сада је 51,4 одсто.

"И овако смо међу 15 најбољих у Европи, ово значи да њихова деца неће имати проблема у отплати дуга као што смо ми имали када смо дошли на власт, јер када сам преузео Владу, 79 одсто је била стопа јавног дуга у односу на БДП", рекао је председник Вучић.

Ова ликвидност је, додао је председник Вучић, претерана ликвидност, али се то држи за сваки случај.

Председник Вучић је подсетио на помоћ мајкама и самохраним очевима за шта ће се пријављивати од 20. августа до 20. септембра, а која ће износити 10.000 динара по детету.

"Рачунамо да деце до 16 година имамо између 1.100.000 и 1.150.000 и очекујемо да се толико јави. Одмах након завршетка пријава, 20. септембра исплатићемо 10.000 по детету", рекао је председник Вучић.

За све то држава има новац, нагласио је председник Вучић, и додао да ова претерана ликвидност показује да су озбиљни и спремни, али да га брину несташице лекова у Европи.

"Они не дозвољавају увоз тзв. генеричких лекова и сировина из Кине, Индије итд. Ми сада радимо и са Кином и са Индијом и са Русијом и са свима да ми обезбедимо своје залихе да имамо свега. Поново сам наредио да се прегледају робне резерве, да видимо имамо ли свега, грашка, рибе, соли, шећера. Сећате се лажне несташице, свега има довољно“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да га брине предстојећа зима, јер има огроман страх од рата Украјина и последица тога.

Председник Вучић изјавио је да је прошло више од 40 дана како је опозицију позвао на разговоре, али да није било одзива, пошто они не желе са њим разговор већ само да уцењују.

"Хоће изборе? Ако хоће није проблем, само један од њих да каже да хоће изборе - тог дана имају изборе", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише то што је Ранко Пивљанин рекао да је циљ да се дође до таквих изборних услова и стања у медијима који би довели до рушења режима, председник Вучић је рекао да то није ништа ново.

Извор: Танјуг/ТВ Прва