Вести

Председник Вучић:Овај лет повезује Србију и нашу дијаспору

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је званичном испраћају првог лета националне авио-компаније Ер Србија за Чикаго на аеродрому „Никола Тесла“.

Председник Вучић и амбасадор Хил су пресекли црвену врпцу, чиме је званично после 30 година испраћен први лет за Чикаго, а затим су се укрцали и први путници.

"Ово је важан и велики дан за нас, овде има много новинара који нису ни рођени када је престао да постоји лет између Београда и Чикага пре 31. годину. Данас је 'Ер Србија' једина компанија у региону којом можете да летите у два велика америчка града - Њујорк и Чикаго. Не постоји ни боља компанија, ни бољи град за везу са САД. Ако погледате време у које полеће авион, разумећете да он стиже у Чикаго у најбоље време", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио америчким партнерима што су "Ер Србији" и у Њујорку и у Чикагу омогућили најбоље могуће услове и што, како је рекао, наша компанија може да задовољи интерес свих људи из региона, да им обезбеди сигурност, удобност и веома брз превоз.

"Од Чикага до Београда лети се мање од 10 сати, а од Београда до Чикага нешто мање од 11 сати. То је невероватна уштеда у времену, када нема преседања, 8.000 километара пређете за тако кратко време", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је лет Чикаго-Београд попуњен све до 3. јуна, а да за лет Београд-Чикаго има још пуно места.

"Ми смо прве две и по године губили новац на линији Београд-Њујорк, док је то данас најпрофитабилнија линија. Имали смо довољно снаге и стрпљења да издржимо све и данас је то буквално најуспешнија и најпрофитабилнија линија. Верујемо да ће то бити и са Чикагом и то за још мање времена. То је велика ствар за нас", констатовао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је Србија са САД пре 10 године имала трговинску размену од 400 милиона, а данас 1,3 милијарде, упркос великој удаљености.

Констатовао је да то јесу неки успеси, али да верује да трговинска размена са САД може и мора бити много већа.

Навео је да линија са Чикагом повезује Србе и Србе, нашу огромну дијаспору, наше дивне људе који живе у средишњем делу САД, али који ће да имају добру конекцију и према Канади, док не отворимо линију за Канаду, према Торонту, али и према западном делу САД, Средњем западу, Калифорнији и свим другим америчким државама.

"Осим Срба и Срба, ово ће нас повезати са америчким народом. Научићемо више о САД, а верујем и они о нама. Велика ствар за Београд и Србију и не морамо да идемо на Франкфурт, Минхен, Беч, Истанбул, ни у један од тих великих градова у које смо увек били загледани. Можемо да идемо из Београда. Огроман успеха за нас и 'Ер Србију', честитам вам на томе", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је похвалио начин на који су реконструисане аеродромске просторије и поручио да ће, када се аеродром заврши, нешто у јуну, а нешто до краја године, то бити убедљиво најлепши аеродром у региону.

Нагласио је да је "Ер Србија" у прва четири месеца ове године остварила је све рекорде.

"Преко девет милиона евра профита, а на рачуну има 177 милиона евра у овом тренутку. Ми смо бољи данас него што је ЈАТ икада био у великој Југославији, иако је земља више него три пута мања. Само када се сетим колико је било сумње и неверице на почетку око Ер Србије", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк