Вести

Србија ће бити отворена за све идеје-председник Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Скопљу, на скупу "Западни Балкан и ЕУ" да је јако важно да регион буде повезан, да функционисање тзв. зелених трака на прелазима има највећи значај за Западни Балкан, и поручио да ће када је реч о заједничком регионалном тржишту Србија бити отворена за све идеје и спремна да их реализује.

"За нас су важније зелене траке од јединствене европске платне зоне (Single European Payment Area), што је такође важно. Не занемарујем нити потцењујем значај "SEPA", али су за нас зелене траке од највеће важности. То ће бити од велике користи у стварању бољег пословног окружења за све нас, за наше људе али и за све остале који би желели да улажу у овај регион", рекао је председник Вучић на састанку о европском Плану раста за Западни Балкан.

Када је реч о заједничком регионалном тржишту, председник Вучић истакао је да ће Србија бити потпуно отворена за све идеје и спремна да их реализује.

"Имам велику молбу за све вас из регионалних организација и из Европске уније да нам помогнете у неким питањима, јер ћемо морати да решимо неке тешке проблеме са којима ћемо се суочити. Морамо да се ускладимо када је реч о економским мерама, политици субвенција и свему осталом, пре него што уђемо у ЕУ", рекао је председник Вучић.

Што значи, како је додао председник Вучић, да "ако постоје неке мере које су државе или ентитети већ предузели, рецимо, ако желимо да подстакнемо компаније које улажу у Србију, не можемо се обавезати да ће та подршка стати пре 2025. или 2026. године јер не знамо да ли ћемо бити део Европске уније или већ знамо да нећемо бити део ЕУ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да у годинама не можемо себи да пуцамо у ногу када је о томе реч и да су то питања која ћемо морати да решимо.

Председник Вучић изразио је уверење да земље Западног Балкана неће политиком кочити сарадњу или спроводити мере једна против друге.

"Верујем да су то питања о којима ћемо морати да разговарамо и решимо што је пре могуће. Све остало је добро, јер мислим да је повезивање у региону као што смо урадили у оквиру Отвореног Балкана по питању дозвола за рад. И ако потпишемо овај протокол (о слободном приступу тржишту радне снаге у Тирани, Скопљу и Београду), то ће бити одлична вест за људе у три земље", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да је то оно што можемо да урадимо у целом региону Балкана.

Председник Вучић истакао је да је добро што су до сада вођени разговори о унапређењу економије и како да се олакша људима.

"То је нешто што о чему, верујем, увек можемо да нађемо заједнички именитељ", нагласио је председник Вучић.

Извор: Танјуг