Вести

Србија добро стоји по питању финансија-председник Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, у обраћању јавности, да ће већ од данас или сутра грађани моћи у сваком тренутку да прате како напредују радови на градилишту за Експо и Национални стадион, јер ће бити постављени рефлектори и радиће се у три смене.

"Пре свега водимо велику битку за испуњење рокова које смо пред себе поставили везане за Експо и када о томе говорим, не говорим, наравно, само о градилишту Експо, већ говорим о свим нашим задацима, инфраструктурним радовима које смо предузели и које су за нашу земљу од посебног значаја", рекао је председник Вучић.

Истакао је да у највећој мери успевамо, захваљујући огромном труду, раду и енергији радника предузећа који учествују у изградњи Србије.

"И бескрајно сам им захвалан на томе што по овако тешким условима, по овој врућини, напорно раде и не прекидају радове знајући да нам је сваки дан потребан. Ви ћете моћи колико од данас, сутра да пратите радове на Националном стадиону и Експо. Имаћемо рефлекторе и рад у три смене и у сваком тренутку ћете моћи да видите колико радника ради, како радници раде и шта је то што раде и како наша земља напредује", рекао је председник Вучић.

Више смо него ликвидни, купили смо пет тона злата, девизне резерве су рекордне

Председник Вучић изјавио је да је Србија, када се ради о финансијском стању, више него солвентна и ликвидна, а да су поједини показатељи на рекордном нивоу.

Председник Вучић је у обраћању грађанима рекао да је пре неколико дана Србија купила пет тона злата вредности 380 милиона, чиме су резерве злата доспеле на аспсолутно рекордан ниво.

"Девизне резерве су нам 27,6 што је такође рекордан ниво. Динарска штедња је 2012. године била 17,9 милијарди динара, данас је девет пута већа него тада. Девизна штедња је 2012. године била 8,3 милиона евра, данас је већа од 15", навео је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да и последњи извештај ММФ-а говори о изузетној ситуацији у Србији, а да су резултати ти који нам дају наду, шансу, прилику да на сваки могући начин даље напредујемо и брже него већина земаља у окружењу.

Председник Вучић истакао је да је потребно да нам магацини буду пуни, због чега Србија креће у додатну набавку лекова, јер постоји велики интерес за лекове који спадају у ратну медицину и основну помоћ.

"Набавићемо и генеричке сировине за производњу лекова", истакао је председник Вучић.

Добро стојимо са финансијама, отварамо у кратком периоду нови блок Б3 у Костолцу

Председник Вучић изјавио је да Србија добро стоји по питању финансија и нагласио да је то веома важно због огромне волатилности на тржишту енергије, посебно струје и најавио да ћемо у веома кратком временском периоду отворити нови блок Б3 у Костолцу.

"Очекује се да струја данас и сутра буде најскупља у последњим месецима управо због огромне потрошње. Сви зимски рекорди потрошње се обарају. Дакле, нешто што нисмо научили раније, нешто што нисмо веровали да ће икада да се деси, да ћемо у летним месецима да трошимо много више струје, не само ми већ цео регион и цела Европа", рекао је председник Вучић.

Истиче да ће бити све више проблема када је реч о снабдевању струјом.

"Ми верујемо да ћемо отварањем блока Б3 у кратком временском периоду и изласком из ремонта у "Бајиној Башти" успети да решимо све проблеме и да грађани неће осетити, баш као што рекох, никакве проблеме", нагласио је председник Вучић.

Вучић за викенд у дводневној посети Египту, за 19. најавио важну посету Србији

Председник Вучић изјавио је данас да ће сутра и у недељу бити у дводневној посети Египту, где ће имати билатералне разговоре са председником Абделом Фатахом ел-Сисијем, и истакао да оно што је изузетно важно јесте уговор о слободној трговини између Републике Србије и Египта.

Председник Вучић је у обраћању грађанима навео да, после Египта, одлази у Лондон, где је састанак Европске политичке заједнице 17. и 18. јула.

"А већ 19. (јула) очекујемо велику посету овде у нашој земљи. После тога очекујемо важна отварања, велике економске догађаје за нашу земљу", истакао је председник Вучић.

Говорећи о споразуму о слободној трговини између Србије и Египта, навео је да ће 87 одсто наших пољопривредних производа имати апсолутно зелено светло за улазак на египатско тржиште.

"Реч је о огромном тржишту које сваке године расте за три милиона становника, а данас је око 106-107 милиона становника", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће, између осталог, без икаквих царина моћи да се извезу свеже јабуке, смрзнуте малине, друго смрзнуто воће, вишње, купине, боровнице, суве шљиве, прераде живинског меса, маргарин у већим паковањима, кашице за бебу, мармелада, вода, кајмак, сличне млечне прерађевине.

"Остварена је делимична либерализација и смањење царинске стопе за свежи сир, свеже брескве и нектарине, смрзнуто поврће, храну за псе и мачке, кондиторске производе, мед, воћне сокове и тако даље. То је посао државе - да нашим привредницима омогући што је могуће лакши приступ већем и ширем тржишту и верујем да људи у Србији то умеју да поштују и то је добро обављен посао", истакао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/РТС 1