Вести

Србија је независна и суверена земља-председник Вучић

Односи Србије и Русије су врло добри, изјавио је председник Републике Србије Александар Вучић приликом посете Руском дому у Београду.

Истакао је да је Србија независна и суверена земља и да није протекторат, ни Русије, ни Британије, ни Америке, ни Немачке, нити било кога другог.

"Србија се дичи својом самосталношћу и зато јесам разочаран изјавом британског министра спољних послова Камерона да је Србија протекторат Русије, као и причама о томе да ћемо ми да будемо ти који дестабилизују регион", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да му се чини да многи други управо на томе раде, "здушно и свесрдно уз помоћ управо оних фактора који нам деле лекције свакодневно".

"Али добро, шта да радите. Очигледно да многима сметате када желите да имате своју политику и када та политика није послушничка. Ми ћемо наставити да имамо своју самосталну и независну политику, па и по питању Руске Федерације и по питању многих других", нагласио је председник Вучић.

Сви се наоружавају, а ни ми не заостајемо

Председник Вучић изјавио је да се цео свет, као и наш регион, убрзано наоружава, али да ни Србија не заостаје у томе.

"Наоружавају се и сви овде у региону. А наше је да не заостајемо. И све што могу да вам кажем, то је да не заостајемо. Ускоро ћете то моћи да видите. Само ћемо вас обавестити о прецизном датуму", рекао је председник Вучић током обиласка Руског дома у Београду, коментаришући изјаву новог француског премијера да је његов приоритет наоружавање Француске.

Председник Вучић је рекао да је изјава новог француског премијера логична.

Председник Вучић додао је да су албански новинари са Косова и Метохије питали Американце шта мисле о најављеном увођењу војног рока у Србији, а да су им Американци одговорили да помно прате ситуацију.

"И ја помно пратим све што се збива свуда по свету. И у Америци, и у Енглеској, и у Француској, и у Немачкој, и у Шведској. Свуда све помно пратимо. Али оно што не морате помно да пратите, што видите, чак и да не видите ништа и да се правите да не чујете ништа, то је да се сви наоружавају до зуба. Логично, зашто се не би Француска наоружавала?", закључио је председник Вучић.

Србија је сувише јака да би могли да је руше коментарима

Председник Вучић изјавио је да не брине о томе како ће други да тумаче његову посету Руском дому и истакао да је Србија сувише јака да би неки злобни људи могли да је руше коментарима.

Председник Вучић је рекао да је због обавеза неколико пута отказивао посету Руском дому, а која је требало и раније да се деси.

"Зар мислите да треба да бринем о сваком коментару. Србија је сувише јака да би неки злобни људи могли да је руше коментарима. Пријатељство два народа не може да се ставља по страни када је тешко. Драго ми је што Србија свој образ није погазила. Поносим се тиме", рекао је председник Вучић на питање новинара шта мисли како ће његова посета Руском дому да се тумачи.

Председник Вучић је подсетио да је два пута победио на председничким изборима уз велики број кандидата, али и као носилац листе после 12 година на власти.

"Важна је суштина моје политике. Највише ме сада занима Експо27", рекао је председник Вучић и додао да је срећан што је у Руском дому.

Истовремено председник Вучић је захвалио на топлом дочеку и истакао да је руска култура у самом светском врху.

"Волим Достојевског највише на свету, васпитаван сам на њему. Наше је да поштујемо руске пријатеље и трудимо се да у свим друштвеним областима градимо добре односе", рекао је председник Вучић.

Србија никад није толико помагала Српској као што помаже данас

Председник Вучић рекао је да Србија никада у својој историји није толико помагала Републику Српску као што помаже сада и изразио уверење да ће у будућности помагати још више.

"Поносан сам на чињеницу да, не само руководство, већ и сви људи у Републици Српској знају да Србија никада у својој историји није толико помагала Републици Српској као што то је чинила јуче и као што чини данас, а ја верујем да ћемо сутра то чинити још много више", рекао је председник Вучић током посете Руском дому.

На питање новинара да прокоментарише натписе појединих медија да је прослава Дана Републике Српске организована како би се скренула пажња са дешавања на Косову и Метохији, председник Вучић је истакао да није он организовао прославу дана Републике Српске, као и да је честитао Српској рођендан, као што је чинио сваке године.

"И сваке године ћу то да чиним и желим Републици Српској напредак", поручио је председник Вучић.

Србија и Русија ће градити још боље односе

Председник Вучић уписао се у књигу утисака у Руском дому и у поруци изразио уверење да ће Србија и Русија имати снаге да у будућности граде још боље односе.

"Срећан сам што сам имао прилику да посетим Руски дом и сазнам много о култури наших руских пријатеља и потврдим традиционално и чврсто пријатељство између српског и руског народа. Уверен сам да ћемо у будућности имати снаге да градимо још боље односе. Желим вам успех у раду", написао је председник Вучић.

Председник Вучић је током посете посебно истакао сарадњу две земље у области културе и нагласио да има и лични однос према Руском дому, јер је, како је рекао ту долазио као дечак.

"Када сам имао пет-шест година, мој отац иначе, искрени велики русофил ме доводио. Цртани филмови које су Руси правили су били стварно најквалитетнији и најбољи", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је гледао и друге филмове и да прати и руске медије и руске телевизије, јер код нас, како је рекао председник Вучић, може све да се гледа.

"Овде код нас могу да се гледају и руски и белоруски и канали са Запада и заиста може све да се гледа", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао да се пријатељство између Србије и Русије не може стављати по страни чак ни у тешким временим, као и да изузетно цени руску културу, истучићи дивљење према лику и делу Фјодора Достојевског.

"Изузетно ценим руску културу. Кад кажем култура, мислим и на књижевност, сликарство, вајарство. Не спадам у оне који ће рећи да Достојевског воле највише, а Достојевског ценим највише од свих светских писаца, на њему сам васпитаван", рекао је председник Вучић и додао да су Браћа Карамазови посебни записи.

Како је навео председник Вучић, он није један од оних који ће се дивити руској култури, а презирати руску политику.

"Наше је да поштујемо наше пријатеље", рекао је председник Вучић.

На питање шта мисли како ће се тумачити његова посета Руском дому, председник је рекао да се право пријатељство познаје у тешким временима.

"Пријатељство два народа не можете стављати по страни у тешким временима. Ако то урадите, онда то није пријатељство", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је током посете добио слику Руског дома на поклон, а уучени су му књига и чланска карта библиотеке.

Председника Вучића су у Руском дому дочекали директор Јевгениј Баранов и амбасадор Русије Александар Боцан Харченко са којима је одгледао и историјски филм о Русији и Србији.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк