Вести

Важно је да Србија буде на европском путу-председник Александар Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да не мисли да је могуће да се Охридски споразум, у целини, уврсти у поглавље 35, зато што би тиме, како је рекао, де факто затворили врата за Србију.

Председник Вучић је тако одговорио на питање РТС-а да ли је извесније да ће такав предлог кочити Србију или је то зелено светло за формирање Заједнице српских општина.

Медији су, иначе, пренели да ће Европска унија тражити од Европске комисије да уврсти обавезе из споразума о путу ка нормализацији односа између Србије и тзв. Косова, у преговоре о чланству између Београда и Брисела.

Председник Вучић је подсетио да постоје ствари које Србија хоће да имплементира, додајући да је то небројено пута рекао и Емануелу Маркону и Олафу Шолцу и свима другима, као и шта је то што је апсолутно немогуће.

"Ако ви ставите у то да је чланство Косова у УН део поглавља 35, онда нам је јасно да не желите Србију. Не верујем да је то могуће и просто мислим да такву одлуку неће донети", рекао је председник Вучић.

Што се тиче других ствари у Бриселу у којима су говорили о томе да смо ми спремни да отворимо кластер цео, што је више поглавља од једног, ја знам да јесмо, додао је председник Вучић.

"И у том економском и енергетском смислу ми смо довољно спремни, не само да отворимо већ да после извесног периода или кратког периода и затворимо та поглавља, али су они додали да то зависи наравно од разговора са Приштином", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је важно да Србија буде на европском путу и да се пошаљу добре поруке по том питању, али је важно и да људи виде да земља и наша економија добро ради, да и када се ради на енергетици, да се раде добре ствари за земљу да се ради оно што подржава Европска унија, али да у ствари то зависи од политичких критеријума, а то је увек Косово и Метохија.

Очекујем срдачан разговор са италијанском премијерком

Председник Вучић рекао је да очекује срдачан разговор у недељу, 3. децембра са италијанском премијерком Ђорђом Мелони која долази у Србију.

На питање да ли ће тема разговора бити и могућност да се Италија активније укључи у преговоре са Приштином о чему је раније говорила Мелони, председник Вучић је рекао да ће и то бити тема, али и билатерална сарадња две земље и економски односи.

"Италија је један од најзначајнијих партнера, очекујем срдачан, добар разговор. Хвала Ђорђи Мелони што долази у Србију и то долази право из Дубаија и то је добра вест за људе у нашој земљи. То показује и како је Србија позиционирана и како има поштовање у свим деловима света и верујем да су то важне ствари", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да би 10. децембра требало да дођу у посету азербејџански и бугарски председник поводом отварања интерконектора.

"Ја нећу моћи да отварам интерконектор због наших избора, али ћу их угостити билатерално што је важно такође и због договора око гаса за будућност, али и због других важних комшијских питања које имамо са нашим бугарским партнерима", рекао је председник Вучић.

Пријатељски однос председника УАЕ према Србији

Председник Вучић састао се у Дубаију, где присуствује Самиту лидера, а на коме се разговарало о климатским променама, са председником Уједињених Арапских Емирата шеик Мохамед Бин Зајед Ал Нахјан.

Председник Вучић је у разговору са РТС рекао да је шеик Мохамед Бин Зајед Ал Нахјан велики пријатељ Србије и да је пре њега са њим билатерални састанак имао француски председник Емануел Макрон, а после њега и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, као и немачки канцелар Олаф Шолц.

"Онда вам отприлике јасно да смо у друштву оних који су много важнији у свету од нас. Али то показује какав је његов искрен и пријатељски однос према нашој земљи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да су климатске промене велики проблем за свет и да су катастрофалне по човечанство, посебно за земље које су окружене морем, што такође утиче на економије земаља и на цео свет.

"Покушао сам данас да у свом кратком излагању укажем и на неке друге проблеме. Како можете да очекујете да све оно што смо договарали у Паризу и Глазгову и на другим местима, буде спроведено у дело ако је у међувремену потрошено три пута више на оружје него на било какво друго улагање, како то можемо да урадимо ако немамо договор која су то правила, која важе у свету и који су то принципи на којима се свет заснива", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, не зна се које принципе поштујемо, јер не поштујемо принципе Повеље Уједињених нација.

"Не говоримо о Србији, она то ради, већ говоримо о великим силама. Е онда, и то са сваке стране, тешко да можете да имате много оптимизма. И лепо је што је шеик Мохамед издвојио 30 милијарди, да стави посебан фонд за борбу против климатских промена, али нисам претерани оптимиста да ћемо у свему томе сви успети и да ћемо сви заједнички да радимо, јер видим колико су антагонизовани интереси великих сила", рекао је председник Вучић.

Навео је и да се "иза завесе" у ствари говорило највише о Израелу, Палестини, о Украјини, Русији, о Кини, Тајвану и о свим другим питањима.

На констатацију да је рекао да ће Србија позитивно одговорити на учешће у глобалној борби против климатских промена, али и да мора да води рачуна о својој економији, а да у исто време има зелену агенду, председник Вучић је подсетио да су Србију пре две године критиковали за литијум, а сада би, рекао је, сви наш литијум.

Такође, критиковали су Србију за угаљ, а онда су покренули своје руднике угља.

"Наравно да је важније за наше људе у овом тренутку да имају струју него што ћемо ми са 0, па не знам колико 0 па 1 да допринесемо емисији штетних гасова. Зато морамо себе да мењамо због себе, због своје земље, због наших људи, зато морамо да буквално упетостручимо и то у најкраћем могућем року обновљиве изворе енергије. Дакле да идемо на колико је могуће, ветар, сунце, иако то нису тако сигурни извори енергије или једнако сигурни извори енергије као неки други", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/РТС 1