Вести

Вучић на отварању куће бана Јосипа Јелачића у Новом Саду

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је свечаном отварању куће бана Јосипа Јелачића у Новом Саду. Свечаности је заједно са председником Србије присуствовао и министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман. Свечана церемонија је обављена у Спомен-дому бана Јосипа Јелачића у Петроварадину.
Вучић је изјавио да је ово једна од ствари за коју је обећано да ће бити урађена. Он је истакао да људи хрватске националности, у било ком делу Србије да живе, јесу грађани Србије и да су они неко ко треба да ужива сва могућа права и да је Србија њихова домовина. Такође је истакао како међусобно треба да градимо поверење и да слушамо једни друге, као и то да понекад "уђемо у ципеле" једни другима и да поштујемо међусобна права и сваког идентитета, уз побољшање позиције Хрвата у Србији и Срба у Хрватској.
Влада Србије је за откуп куће од 250 квадрата обезбедила укупно 600 000 евра, чиме је испуњено раније обећање председника Вучића. Адаптација би требало да буде завршена до пролећа следеће године.
Министар Радман је изразио уверење да искреним и отвореним дијалогом, две државе могу да реше сва отворена питања.