Вести

ВУЧИЋ: СРАМОТА ЈЕ НЕ ДОЧЕКАТИ ГОСТА КАКО ТРЕБА

Србију сам свуда одговорно представљао, ниједном нашем госту није фалила длака са главе, рекао је премијер Вучић за РТС коментаришући напад у Поточарима. И код Срба и код Муслимана је битно како се дочекује гост, велика је срамота не дочекати га на прави начин", навео је премијер и захвалио Ђамилу Дураковићу и мајкама жртава на начину како су га примили. Најавио је да ће позвати сва три члана Председништва да посете Србију.

"Ја могу да говорим о личним разочарањима. Има још један део у Поточарима који није снимљен, где су нас напали и ногама и песницама. Погнуо сам главу пред сребреничким жртвама, а пред песницама, каменицама, нисам погнуо главу", навео је премијер Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Додао је да је тиме хтео да покаже да ће главу погнути тамо где је за то место. "Мислим да Србију нисам осрамотио", каже премијер.

Истакао је да га је Бакир Изетбеговић звао после инцидента, али да се он није јављао, ни одговорио на поруку, додајући: "Да је он дошао у Србију, не би му фалила длака с главе."

"Бакир ми је гарантовао безбедност. Правио се да ме не види, није се ни поздравио са мном. Ниједна делегација није остала поред мене. Мој проблем је што нисам хтео да спустим главу", каже Вучић.

Међутим, како је рекао, прихвата извињење бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Премијер Вучић је најавио да ће сутра званично позвати сва три члана Председништва БиХ да било када посете Београд или било који други град у Србији.

Премијер се посебно захвалио свим Бошњацима и из Србије и из Босне.

"Људи су именом и презименом рекли 'хвала вам, осећамо искреност с ваше стране', њима сам захвалан", каже премијер.

Додаје да ће се градити мир и да нико неће моћи да уништи будућност Балкана.

"Разни кретени неће моћи да униште будућност Балкана и Србија је на сигурном путу", поручује Вучић.

Премијер истиче да то што резолуција о Сребреници није усвојена не значи победу Србије.

"Ја сам вече пре тог када се гласало о резолуцији рекао да то није победа Србије и рекао сам да морамо да наставимо да радимо и да разговарамо", напомиње премијер.

Показали смо да имамо снагу као друштво и држава

Када је реч о пресуди Дарку Шарићу, премијер Вучић је рекао да је Србија том пресудом за шверц кокаина показала да има снагу као друштво и држава, и када је у питању правна држава и владавина права може да иде напред.

"Овиме су бројне приче пале у воду и ми смо показали да можемо, да имамо снагу као друштво, држава, тужилаштво, правосудни систем да се тај посао уради", рекао је Вучић.

Напоменуо је да за пресуду Дарку Шарићу неће да узима заслуге јер је то обавило српско правосуђе, у чији рад се не меша, као и да неће да улази у оцене одбране, која је незадовољна, и тужилаштва, које је задовољно.

Говорећи о посети немачке канцеларке Ангеле Меркел Србији, Вучић каже да је Меркелова видела озбиљност и одговорност у раду српске владе.

"Људи у Србији су добили озбиљну поруку, јер је Ангела Меркел најлепше говорила о Србији куда год да је отишла. Видела је озбиљност и одговорност у нашем приступу, видела је наше економске мере", додаје премијер.

Вучић је захвалио грађанима Србије на томе што му нису рекли да је својим понашањем у Сребреници унизио Србију.

"Желим и да им честитам што је Ангела Меркел позитивно говорила о Србији", истиче Вучић.

Премијер очекује да ће прва поглавља бити отворена пре краја године, што је, каже, најавила и Ангела Меркел у Београду.

Србија спремна за наставак дијалога са Приштином

Премијер Вучић истиче да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином и да се нада да ће до тога доћи до краја јула.

Каже да је Београд прихватио други, измењени предлог приштинске стране и да чека њихов одговор, истичући да је Србија увек спремна за дијалог.

"Ми ћемо дати свој позитиван допринос. Све наше економске реформе и све што радимо моћи ће да се види тек ако будемо обезбедили пуну политичку стабилност", рекао је Вучић.

Додаје да ће са помоћницом америчког државног секретара Викторијом Нуланд и председником Европског парламента Мартином Шулцом, током њиховог боравка у Београду, водити озбиљне разговоре и да верује да ће процес преговора бити убрзан.

Седамдесет милијарди динара прихода више него што је предвиђено

Премијер Вучић је изјавио ће Србија ове године имати 70 милијарди динара прихода више него што је предвиђено и поновио да ће грађани осетити бољитак и да ће плате у јавном сектору и пензије порасти.

Вучић је, наводећи да подаци нису још усаглашени са ММФ-ом, рекао да ће Србија имати 18 милијарди динара више у доприносима, 15 милијарди динара више у порезу на додату вредност и 20 милијарди у акцизама и исто толико у непореским приходима.

"То показује полако подизање српске економије", рекао је Вучић.

Премијер је навео да ће Србија, ако будемо имали стагнацију до краја године, имати позитиван годишњи раст од 0,5 одсто, што је, уз мере фискалне консолидације, како је нагласио, "мало чудо".

Вучић је рекао да ће то грађани у будућности осетити и најавио раст плата и пензија. Највеће повећање имаће просветни радници, затим радници у здравству, полиција и војска, а бољитак ће осетити и сви пензионери.