Вести

ВУЧИЋ: ВЛАДА СЕ ОПРЕДЕЛИЛА ЗА СТРАТЕГИЈУ КОЈА ЋЕ ДОНЕТИ РАЗВОЈ

КОПАОНИК - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у односу на претходну годину, када је реч о јавним финансијама, постигнут напредак, али да је највећа бољка с којом Србија мора да се суочи - недостатак предузетничког духа и инцијативе, као и недостатак домаћих инвестиција.

Подсетивши да је у мандату актуелне владе донето неколико модерних закона у складу са европском праксом, попут закона о раду, пензијама, стечају, планирању и изградњи, Вучић је истакао и да је "упркос противљењу доброг дела друштва" Влада успела да објасни да је то пут напред, за развијенију и модернију Србију.

Нагласивши да су план и мере фискалне консолидације донети без утицаја са стране, Вучић је констатовао да у Србији веома дуго влада принцип размишљања "о наредна три или месец дана", али не о томе шта ће се радити за три или више година.

"Неретко смо се подсмевали онима који су у другим земљама имали петогодишње и десетогодишње планове, јер је нама било важно како ћемо да преживимо тај дан, како да политички опстанемо, како до следећих избора...", рекао је Вучић.

Истичући да економска ситуација "јесте лоша, али не онолико тешка колико су сви предвиђали", Вучић је указао на чињеницу да је остварена уштеда када је реч о капиталним издацима, нагласивши да је то лоше.

"На капиталне издатке смо у овој години потрошили свега 540 милиона, и то не мења драматично стање нашег дефицита, већ показује да смо неспремни, да немамо идеје и пројекте и да, када имамо новца, не знамо шта с њим да радимо", рекао је Вучић.

Према његовим речима "стегли смо каиш и притегли државну касу", међутим додао је да не треба штедети на капиталним издацима.

"То јесу минималне уштеде, али то показује да нити имамо грађевинске фирме које могу да спроведу пројекте, нити да спроводимо пројекте, нити да држава има идеју", рекао је Вучић.

Капитална улагања и улагања у инфраструктуру су једини начин и зато полажемо наду у пругу Београд - Будимпешта, Београд на води..., све што би могло да допринесе нашем позитивном расту БДП-а у овој години, истакао је премијер.

Како је објаснио управо из тих разлога је инсистирано на прављењу "јединице за испоруку" (деливерy унит).

"За нас је важно да помажемо и пружамо подршку министарствима, да не бисмо сви живели од 15. до 25., од плате до пензије, колико ће нам изаћи из буџета, а да не знамо шта да радимо са новцем", рекао је он.

Премијер Србије објаснио је да и када би сада успела приватизација ПКБ-а, Телекома, Аеродрома Никола Тесла и све остале, не бисмо знали на шта да потрошимо добијени новац "јер немамо пројекте".

"Зато оволико журимо са великим пројектима како бисмо могли да генеришемо развој. Да није та два-три пројекта на којима радимо, ми других пројеката немамо и то је огроман проблем Србије о којем причамо деценијама и никако га не решавамо", рекао је Вучић.

Осим што ће држава морати да улаже у капиталне инвестиције, највећа бољка Србије је "не само недовољно новца и учешће банкарског сектора у финансирању", већ и недостатак идеја и предузетничког духа у Србији.

"У међувремену смо изгубили предузетнички дух, имамо интелигентну нацију и људе, али нам се сав бизнис ослања на државу, а приватна иницијатива је малтене нестала", констатовао је Вучић и позвао привреднике да помогну држави да се то промени.

Како је рекао, прошле године је Србија, поред свих тешкоћа са елементарним непогодама, имала милијарду и 300 милиона спољних инвестиција, али и назначио да је лоше то што нема домаћих инвестиција.

Према његовим речима то је изазов с којим се Србија суочава.

Он је најавио долазак потпредседника швајцарске владе који ће покушати да пренесе искуство о дуалном систему образовања, односно о томе да ученици и студенти из клупа изађу спремни за тржиште рада.

"Ако из школа будемо на време слали да науче посао, имаћемо образовану и мотивисану радну снагу", рекао је премијер додавши да ће у том смислу такође бити потребна помоћ домаћих привредника.

Вучић је поручио да ће Влада наставити и бирати тежи пут, али и тиме направити од Србије нормалну и пристојну земљу, здраву економију, и до 2016. променити трајекторију јавног дуга.

"Можемо ово да успемо пре краја мандата владе, да нека нова влада сачека потпуно другачију и уређенију Србију, али ће нам уместо кукања и плакања бити потребно да се гласно поставимо пред све и недвосмислено саопштимо ово мора да се уради", рекао је Вучић.

Да, то ће да боли, али лек против рака није ни андол ни аспирин, закључио је премијер.