Вести

За Србију је мир приоритетни интерес-председник Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Србија због свеукупне геополитичке ситуације плаћа високу цену, због чега је рекао да смо у изузетно тешкој ситуацији и да смо у њој не својом кривицом.

На конференцији за новинаре, председник Вучић рекао је да жели да укаже да је најбитнија тема питање Косова и Метохије и онога што се дешава у Покрајини, као и чланства Косова и Метохије у Савет Европе.

"Говорићу о томе и о нашем народу у Босни и Херцеговини. Ради се о свеукупном притиску на Србију и српски народ, пре свега због наше војне неутралности, односа према сукобу у Украјини и позицији Србије да осуђује напад на суверену земљу, али да се не придружује санкцијама Русији. Трећи разлог, а везан је за оба претходна је да западне земље осећају велики притисак због напредовања руских снага и несигурности како ће се завршити рат, а притиснути могућим будућим политикама из Москве које ће се базирати на ономе што се неретко назива косовски преседан", рекао је председник Вучић.

Због тога је потребно све то склонити из руку председника Руске Федерације Владимира Путина и ту се Србија и српски народ неретко нађу на мети не само Приштине, већ и оних који су их подржавали, истакао је председник Вучић.

Како је рекао, због тога ће покушати да направи политички и економски пресек стања у коме се Србија налази са потезима које ће као председник Републике предузимати, а за које верује да ће подржати и Влада и Скупштина.

Од доласка Куртија на власт, била 494 етнички мотивисана напада на Србе

Председник Вучић изјавио је да је од доласка Аљбина Куртија на власт 2021. године, Приштина непрестано предузимала ескалаторне потезе и да је од тада било 494 етнички мотивисана напада на Србе и српску цркву.

"А у претходном периоду од девет година, када Курти није био на власти, имали смо свега 170 напада више", рекао је председник Вучић новинарима у Палати Србија.

Навео је да ће изнети кључне чињенице око Косова и Метохије које показују колика је тежина позиције са којом се Србија суочава, а посебно народ на Косову и Метохији.

"Највећим делом ћу рећи шта је то што ћемо ми да учинимо, за неке ствари оставићу и Народној скупштини, али ћу рећи шта ће бити предлог већине да се у Народној скупштини изгласа. Дакле, ни једног секунда нећу бежати од одговорности и од онога што значи доношење одлука у складу са интересима нашег народа. За нас је мир приоритетни интерес", поручио је председник Вучић.

Што се Савета Европе тиче, и Куртијеви спонзори, савезници и сам Курти стално говори да је реч о спровођењу владавине права, додао је председник Вучић.

"Када им се нешто не допадне у тој владавини права, онда нам кажу да су против Куртија и Приштине увели санкције. А по тим санкцијама девет месеци српска роба нема приступ на Косово и Метохију, о томе нико не говори, о томе нико не прича, о томе никога у српским медијима ништа не занима, нико неће тиме да се бави. Кажу да су им увели санкције, а за протеклих годину дана на апсолутно свим међународним форумима су учествовали ти против којих су увели санкције. На апсолутно свим. Не постоји ни један међународни форум на који нису позвани и на којем нису учествовали", навео је председник Вучић.

Затим су их, како је рекао, "казнили" визном либерализацијом, а онда им је унапређен статус у парламентарној скупштини НАТО.

"Гле чуда, управо 24. марта на дан почетка агресије НАТО-а против Србије. И то није интервенција, као што говоре представници "Србије против насиља" и неки други. То није бомбардовање, то је агресија", рекао је председник Вучић.

Даље је рекао да су Приштину казнили и тиме што су покренули иницијативу и гласање за пријем у чланство Савета Европе.

"Знамо нашу позицију која се супроставља њиховим интересима, јер нисмо за независно "Косово". И нема простора за кукање, има простора за борбу", рекао је председник Вучић и подсетио да је једна од обавеза Приштине била и формирање Заједнице српских општина.

Бакојани одустала од својих принципа због телефонског позива

Председник Вучић изјавио је да је известилац Европског парламента за пријем тзв. "Косова" у Савет Европе Дора Бакојани променила мишљење о чланству тзв. "Косова" у Савет Европе на основу једног телефонског позива и одустала од тога да Приштина мора прво да примени Заједницу српских општина.

Председник Вучић је рекао да зна ко је тај позив упутио.

"Нагло се покајала што је била врло чврста и снажна. Онда се сетила да није важна Заједница српских општина. А онда се сетила да није важна ни експропријација. Добро знам ко је издао налог да одустанете од принципа и да се тако понашате. Срам вас било. Само неки људи имају кичму у међународној арени, а неки људи немају ништа", рекао је председник Вучић говорећи о Бакојани.

Председник Вучић је рекао да су западни правни експерти рекли да је Заједница српских општина не само унутрашње питање, већ међународно правна обавеза Приштине.

"Онда су добили писмо од Куртија и Османи којим се они обавезују да ће формирати Заједницу српских општина, чим их приме у чланство Савета Европе. Хиљадити пут лажу. И суштина у томе је да ови који то одобравају, знају да они то лажу. И гле парадокса, као и са првим датумом. Вероватно ће Парламентарна скупштина Савета Европе да се одржи на 11. годишњицу, 18. или 19. априла, на 11 година од усвајања Бриселског споразума и неформирања Заједнице српских општина. Само да видите да игра датумима није случајна. Да они мисле да могу Србе да понижавају довека", рекао је председник Вучић.

Додао је да је и примена одлуке о враћању земље Манастиру Дечани, класичан пример кршења владавине права.

"Ту судску одлуку је најпре годинама одбијала да примени надлежна институција катастра што јесте неспорно кршење владавине права. Али је проблем што је недавно влада Аљбина Куртија сасвим другој, потпуно ненадлежној институцији, наложила да ту одлуку примени", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, то је доказ да чак и судски утврђено право Срба и Српске православне цркве зависи од политичке воље само Куртија и његових налогодаваца.

"Правни експерти бироа Парламентарне скупштине Савета Европе у својој студији кажу да Приштина у пракси крши начела владавине права, ускраћујући Србима право на коришћење српског језика, бруталном полицијском репресијом и силом које над њима непропорционално примењују, незаконитим експропријацијама преко милион метара квадратног земљишта итд.", навео је председник Вучић.

Колико правна држава функционише на тзв. "Косову", председник Вучић је објаснио и примером Азема Куртаја који је пуцао у два српска дечака на Бадњи дан, али одговара само за бацање петарди.

Приштина тражи да продамо огранак Поштанске штедионице на Косову и Метохији

Председник Вучић је изјавио да Приштина захтева од Србије да прода огранак Поштанске штедионице на Косову и Метохији Рајфајзен банци или некој другој банци, јер не желе српске банке на Косову и Метохији и додао да то никада неће прихватити.

"Ми ћемо огранке своје банке или идеалне власничке уделе да продајемо када хоћемо и како год хоћемо. Они једноставно нису нормални. Они своје захтеве постављају онако успут. Рећи ће, није то наш захтев, него успут ако можете то да прихватите. Ни успут, ни не успут, не можемо и нећемо да прихватимо укидање динара. И у томе се променио однос Србије. Нећете нас натерати да прихватамо нешто зато што смо много добри и фини. Доста сте нас лагали и обмањивали", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће Србија уплаћивати новац Србима на Косову и Метохији, па, ако треба, конвертоваће динаре у евре и исплатиће их.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк