Вести

Земље Малог Шенгена у борби против короне

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас путем видео-линка на конференцији Мали Шенген. Осим председника Србије, на конференцији су учествовали и председник Владе Републике Албаније Еди Рама и председник Владе Републике Северне Македоније Зоран Заев. Састанку су такође присуствовали и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар.
Они су данас на онлајн скупу земаља чланица Малог Шенгена потписали Меморандум о разумевању и сарадњи између Србије, Северне Македоније и Албаније о сарадњи у борби против ковид-19 и међудржавни Споразум између Србије и Албаније о слободном кретању грађана са личним картама.
Како је истакао председник Вучић, битно је да експертски тимови три земље разговарају и сарађују, чиме се стварају додатна блискост, поверење, али и међусобно помагање. То ће, истакао је председник, донети додатну сигурност грађанима, јер здравље и болести не познају националне и државне разлике и границе. Према његовим речима, није случајно да ММФ предвиђа за наше три земље у наредне три године највећу стопу раста у овом делу Европе.
Председник Вучић је рекао да би волео да се још снажније ради по питању заједничке сарадње три државе и најавио да ће у Србији бити успостављен посебан тим који би на томе радио на дневном нивоу, како би убрзао ствари.